AddThis

Share |

Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2012

Γεύση και Μνήμη





γεύση και μνήμη
Πολυεπίπεδη συμμετοχική εκδήλωση με λόγο, ήχο, εικόνα, και υλικά τεχνουργήματα.
13-19 Μαρτίου 2012
Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας


Η γεύση συνήθως ταυτίζεται με την τροφή και την κατανάλωσή της. Το ΣΥΜΠΟΣΙΟ αυτό, αντίθετα, διερευνά τη γεύση σε όλες τις μεταφορικές διαστάσεις της και αποκαλύπτει τη σχέση της με τις άλλες αισθήσεις και με την μνήμη, δηλαδή με την ιστορία και την πολιτισμική μας ταυτότητα.
Η μνήμη δεν ειναι απλά μια πηγή απο ιδέες, αλλά εχει υλικές και αισθητήριες διαστάσεις, οι οποίες ειναι αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής ζωής και του πολιτισμού μας. Ειναι συνδεδεμένη με ήχους, οσμές, θέες, γεύσεις -που συχνά πυροδοτούν βαθειά αισθήματα.
Η θεματική ΓΕΥΣΗ και ΜΝΗΜΗ συνδέεται με το τρίπτυχο Αισθήσεις-Αισθήματα-Αισθητική, θεμελιώδες στοιχείο της ελληνικής σκέψης και κουλτούρας, η οποία παραμένει επίκαιρη στη σημερινή παγκοσμιοποιημένη κοινωνία σε κρίση.

Η ομάδα των Ανωνυμων Σποροφυλάκων μαζί με το project Re:Think συμμετεχουν στην εκδηλωση με μονιμη έκθεση σπάνιων σπόρων της περιοχής μας καθώς και με μεμονόμενα αντικείμενα επαναχρησης και ..σκουπιδοαισθητικής
Επιπλέον την Παρασκευή 16.03 και ωρα 17.00-19.00 θα παρουσιασουμε εργαστήριο πάνω στο....μαγείρεμα της οικιακής κομποστοποιησης και 
στην σκουπιδοαισθητική, ως μια αλλα καλλιτεχνική...ηθική και δημιουργία
ΑΛΛΩΣΤΕ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ ΑΠΟ ΤΟ .....
ΝΑ ΚΑΛΙΕΡΓΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΣΜΟ!!!!
(και να επαναχρησιμοποιουμε την μουχλα του παλιου!!!!)

(ακολουθει το λεπτομερες προγραμμα της εκδηλωσης)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Τρίτη 13/3
ΣτονΙσκιο της Ελιάς
Χορευτικό Χορεύουν: Σάνια Στριμπάκου και η 7χρονη μαθήτρια της Σχολής Χορού Φάρις, Σταυρίνα Ξυπόλυτου. Χορογραφία: Σάνια Στριμπάκου, Μουσική: Στάθης Γυφτάκης
Πανεπιστήμιο και Κοινωνία
Ομιλία -Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, Πρύτανης Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
Πανεπιστήμιο και Περιφέρεια Πελοποννήσου -Συμμετέχοντες Δήμοι
Γεύση και Μνήμη σε Δράση
Ομιλία -Κ. Νάντια Σερεμετάκη, επιστημονική υπεύθυνη του Προγράμματος Καθημερινός Πολιτισμός του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Ανασκάπτοντας τη Γεύση
Προβολή βίντεο που καταγράφει την διαδικασία προετοιμασίας των σχολείων της Μεσσηνίας για την συμμετοχή τους στην εκδήλωση Γεύση και Μνήμη. Βιντεοσκοπήσεις: Νίκος Σφακιανάκης
Μουσική και Γευστική Επιχειρηματικότητα
Κουαρτέτο Cook-oo. Παίζουν: Κώστας Γιαξόγλου-πιάνο, Αρίωνας Γυφτάκης -κοντραμπάσο, Γιώργος Κάστανος-σαξόφωνο, Σωτήρης Κάτσος-ντραμς. Τοπικά εδέσματα προσφέρουν βραβευμένοι επιχειρηματίες, πολιτιστικοί σύλλογοι και πολίτες.
Τετάρτη 14/3
Γεύση και Γούστο: Η Τελετουργία της Κουλούρας
Εισήγηση και παρουσίαση (power point) για τους γαμήλιους άρτους με μαγνητοσκοπημένη παρασκευή και αφηγήσεις για τον στολισμό τους. Λύκειο Ελληνίδων -Πρόεδρος: Βίκυ Καρέλια
διάλειμμα με γλυκά εδέσματα
Το Σώμα της Μνήμης
Θεατρικό. Η Ομάδα Κουκλοθέατρου της Πειραματικής Σχολής Καλαμάτας. Παρουσίαση: Λέττα Πετρουλάκη, Φανή Αλεξανδρίδη.
Απο τη Δημιουργία στη Διατήρηση
Κεντρική Ομιλία -Βασίλης Καραποστόλης, Καθηγητής Πολιτισμού και Επικοινωνίας, Παν/μιο Αθηνών

Πέμπτη 15/3
5.30-7.00               
Απο το Φιλμ στο Βίντεο
Εργαστήριο. Θεωρητικά και τεχνικά θέματα με αφορμή τα βιντεο της εκδήλωσης. Εισηγητής: Νίκος Αναγνωστόπουλος, σκηνοθέτης
7.00-7.15               διάλειμμα με γλυκά εδέσματα
7.20-7.40               Mattias Dahms: Cook!!
Μουσικό κομμάτι απο έξι κρουστά (μαγειρικά σκεύη). Τάξη κρουστών Υπαπαντής Αλεξανδροπούλου. Παίζουν οι μαθητές του Δημοτι­κού Ωδείου και Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας: Δημ.Σουρέας, Νικ. Σκοκέας, Γ.Μούντανος, Μαρ.Κουτσούκου, Δημ.Κουτίβας, Υπ. Αλεξανδροπούλου.
7.40- 8.00 
Λεπρίνες τον Γενάρη
Κεντρική Ομιλία -Θανάσης Βαλτινός. Συγγραφέας
8.00-8.20               αλμυρά εδέσματα

Παρασκευή 16/3
5.00-7.00               Τα Ταξίδια του Σπόρου Εργαστήριο. Σπόροι, διαφύλαξη, φυσική καλλιέργεια, γεύσεις της περιοχής μας, αυτοδιαχείριση των απορριμμάτων μας -κομποστοποίηση, και «σκουπιδοαισθητική». Εισηγητές: Μυρτώ Φοίφα, εικαστικός-εκπαιδευτικός/ Χριστίνα Καραλέκα, καλλιεργή­τρια/ Παναγιώτης Κατσάρης, γεωπόνος
7.00-7.15               διάλειμμα με γλυκά εδέσματα
7.20-7.30               Μπουκιά και Συγχώριο... Θεατρικό. ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας: παίζουν οι Αλέκος Κολλιόπουλος και Ευη Γιαννακοπούλου. Σκηνοθεσία, Γιώργος Τσαπόγας. Απόσπασμα απο το έργο του Μάριου Ποντίκα «Εσωτερικές Ειδήσεις»
7.30-8.00               Σε Αναζήτηση της Χαμένης Γεύσης Κεντρική ΟμιλίαΜιχάλης Μερακλής, Ομότιμος Καθηγητής Λαογραφίας, Παν/μιο Αθηνών
8.00-8.15               αλμυρά εδέσματα

Σάββατο 17/3
Γεύση απο τα Λαογραφικά Μουσεία Μεσσηνίας
Εισήγηση -Αριστείδης Δουλαβέρας, επ.Καθηγητής λαογραφίας, Παν/μιο Πελοποννήσου
Βυζαντινών Γεύσεις
Εισήγηση -Θεώνη Κολλυροπούλου, Λέκτορας Βυζαντινής Φιλολογίας, Παν/μο Πελοποννήσου
Μετάληψη: Ανάμνηση και Κοινωνία
Κεντρική Ομιλία -Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος
διάλειμμα με αλμυρά εδέσματα
Γεύσεις της Καρδιάς μας
Ατομικό, βιωματικό ΠΑΙΧΝΙΔΙ γεύσης για παιδιά. Εκπαιδευτικοί: Σ. Πλακονούρη, Λ.Καραβά, Ε.Στραβάκου, Α.Χριστοπούλου. Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών Ελλάδας για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση(ΠΕ.ΕΚ.ΠΕ).
Ανασκάπτοντας τη Γεύση
Προβολή βίντεο που καταγράφει την διαδικασία προετοιμασίας των σχολείων της Μεσσηνίας για την συμμετοχή τους στην εκδήλωση Γεύση και Μνήμη. Βιντεοσκοπήσεις: Νικος Σφακιανάκης
Η Πετρόσουπα
Μουσική παράσταση ενος λαϊκού παραμυθιού για μικρούς και μεγάλους. Συμφωνική Ορχήστρα Νέων και Παιδική Χορωδία (70 μέλη) Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, Δ/νση: Ιβαν Μάτζαρης, Μουσική: Στάθης Γυφτάκης.
Βραβεύσεις έργων των μαθητών των Σχολείων Μεσσηνίας. Αξιολόγηση, παρουσίαση: Γιώργος Ανδρειωμένος, Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας, Παν/μιο Πελοποννήσου και Τάκης Κατσουλίδης, διαπρεπής ζωγράφος και χαράκτης
διάλειμμα με γλυκά εδέσματα
                Bach(Μπαχ): Η Καντάτα του καφέ Δύο άριες (τραγουδούν οι: Σιμέλα Εμμανουηλίδου και Κατερίνα Παλαιολόγου)
                Bernstein:  La Bonne Cuisine Μελοποιημένες συνταγές απο τον Bernstein (Σιμέλα Εμμανουηλίδου)
                Λ. Πλάτωνος, Το Χοντρό Μπιζέλι
                Ν. Κυπουργός, Ο Γιαουρτοπόταμος Δυο τραγούδια απο την Λιλιπούπολη (Σιμέλα Εμμανουηλίδου)

Αρχαιολογικές Αισθήσεις
Κεντρική Ομιλία -Πέτρος Θέμελης, Ομότιμος Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας Παν/μίου Κρήτης
Η Μνήμη των Αισθήσεων
Ομιλία -Κλείσιμο του Συμποσίου. Κ. Νάντια Σερεμετάκη, επιστημονική υπεύθυνη Προγράμματος ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Παν/μίου Πελοποννήσου
γλυκά εδέσματα

ΕΚΘΕΣΕΙΣ-ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Μαθητές και δάσκαλοι, φοιτητές και καθηγητές, πολίτες και πολιτιστικοί φορείς ανασκάπτουν τη γλώσσα, τις καθημερινές πρακτικές και τις δικές τους αισθητήριες εμπειρίες και μνήμες και ανακαλύπτουν και προτείνουν εναλλακτικές απεικονίσεις της γεύσης και της αισθητήριας εμπειρίας.
ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ Είκοσι (20)σχολεία (δημοτικά-γυμνάσια-λύκεια) καταθέτουν:
                Συνταγές με Μνήμη -Διάλογοι με γονείς και γηραιότερους για την αγαπημένη τους συνταγή αποτυπώνονται με αφηγήσεις, ζωγραφική, φωτογραφία, βίντεο, ποιήματα, παραμύθια.
                Γαστρονομικές μεταφορές στη γλώσσα μας -Ανασκαφές στην καθομιλουμένη, τη στιχουργία, τη ποίηση, τα αρχαία και σύγχρονα κείμενα.
                Υλικές κατασκευές -Τριακόσιες καταθέσεις ζωγραφικών και εικαστικών κατασκευών με πλαστελίνη.

[5ο Δημοτικό Καλαμάτας, Τετραθέσιο Λογγά, 2ο Δημοτικό Μεσσήνης, Δημοτικό Μεθώνης, 19ο Δημοτικό Καλαμάτας, 1ο Ειδικό Δημοτικό Καλαμάτας, 7ο Δημοτικό Καλαμάτας, Δημοτικό Στούπας, 11ο Δημοτικό Καλαμάτας, 12ο Δημοτικό Καλαμάτας, Γυμνάσιο Πύλου, 3ο Γυμνάσιο Καλαμάτας, 2ο Γυμνάσιο Καλαμάτας, Πειραματικό Γυμνάσιο Καλαμάτας, 5ο Γυμνάσιο Καλαμάτας, Λύκειο Δωρίου, Λύκειο Καρδαμύλης, Λύκειο-Γυμνάσιο Εκαιδευτηρίων Μπουγά, Φροντιστήριο «Κορυφή»Πύλου, Εικαστικό Σχολείο Μουσείου Χαρακτικής Κατσουλίδη, Μεσσήνη.]
ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΦΑΡΙΣ
Δημιουργίες ζωγραφικής, κεραμικής, κατασκευών και εγκαταστάσεων με θέματα:
Εικαστικές συνταγέςΤο καθημερινό πιάτο ως «εικαστικός χώρος» • Σύνθεση γεύσεων-Σύνθεση χρωμάτωνΓλυκές αναμνήσεις-γλυκά όνειραΑισθήσεις

ReTΗΙΝΚ PROJECT καλλιτεχνικό-εκπαιδευτικό πρόγραμμα ιδιοκατασκευών και δημιουργικής ανακύκλωσης. Αυτοσχέδιος οικιακός και συνοικιακός κομποστοποιητής
ΑΝΩΝΥΜΟΙ ΣΠΟΡΟΦΥΛΑΚΕΣ KalamataFreeSpace Σπόροι με Άποψη -
Εκθεση σπάνιων σπόρων της περιοχής


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
παράρτημα Πελοποννήσου(ΠΕ.ΕΚ.ΠΕ). Γεύσεις και ουσίες της περιοχής. Παιχνίδι γευσιγνωσίας.
ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ Η Τελετουργία της Κουλούρας -Προβολές και ανάλυση
ΠΡΟΒΟΛΕΣ Ερασιτεχνικά Βίντεο Πολιτών και Μαθητών
Το ΒΙΝΤΕΟ της εκδήλωσης ΓΕΥΣΗ και ΜΝΗΜΗ Βιντεοπροβολή της διαδικασίας προετοιμασίας των Σχολείων, μαθητών και δασκάλων-καθηγητών, για συμμετοχή τους στην εκδήλωση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
ΓΕΥΣΗ και ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Γνωστοί και Βραβευμένοι επιχειρηματίες της Μεσσηνίας εκθέτουν και προσφέρουν ουσίες, αρτοσκευάσματα και εδέσματα. Πολίτες και Πολιτιστικοί Σύλλογοι συμβάλλουν με ντόπια εδέσματα.

AFTERTASTE-Επακόλουθα
                Μια προκαθορισμένη ημέρα του μήνα, φοιτητές του Παν/μιου με τοπικούς φορείς και εθελοντές πολίτες καταλαμβάνουν γευστικά, εικαστικά και μουσικά τους χώρους σίτισης του Πανεπιστημίου. Ντόπια εδέσματα, μουσική και εικαστική παρέμβαση στο χώρο.
                Φοιτητές σε συνεργασία με την ομάδα ReTHINK εγκαθιστούν χειροποίητο κομποστοποιητή στον Πανεπιστημιακό χώρο και εκπαιδεύονται στη χρήση του.



Δεν υπάρχουν σχόλια: