AddThis

Share |

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας ...στην Καλαμάτα


ΣΤΙΣ 24 ΚΑΙ 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Στην Καλαμάτα θα προβληθούν οι ταινίες από το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και συγκεκριμένα στο Πνευματικό Κέντρο το επόμενο Σαββατοκύριακο 24 και 25 Νοεμβρίου.
Το 2012 αποτελεί ξεχωριστή χρονιά για το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας αφού συμπληρώνει 35 χρόνια ζωής. Το Φεστιβάλ αυτό, είναι ένα από τα 15 φεστιβάλ (μεταξύ των οποίων και αυτά της Βενετίας, του Βερολίνου, κ.α.) στα οποία η ταινία που βραβεύεται, αποκτά αυτομάτως υποψηφιότητα για το μεγάλο βραβείο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Από φέτος ενοποιήθηκαν για πρώτη φορά τα δύο διαγωνιστικά του τμήματα (φιλμ και digi) σε ένα. Παρά την κρίση, η συμμετοχή -ανεξάρτητων στην πλειονότητά τους- δημιουργών εξέπληξε την διοργάνωση: 209 ταινίες υποβλήθηκαν κι απ' αυτές 83 τελικά προβλήθηκαν στο Φεστιβάλ. Πρόκειται για αριθμό-ρεκόρ, ειδικά σε μια εποχή ύφεσης. Η κρίση ενέπνευσε αρκετούς σκηνοθέτες: ανεργία, χρέη, άστεγοι, άνοδος του εθνικισμού, "φακελάκια", ΣΔΟΕ, συνέντευξη για δουλειά, μετανάστευση, βία κλπ. Κάποιους άλλους τους επηρέασε έμμεσα, αφού δημιούργησαν ταινίες φαντασίας για μια «μετακαταστροφική» Ελλάδα. Επίσης, ο θάνατος ήταν από τα κυρίαρχα θέματα. Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι σχέσεις και οι υπαρξιακές αναζητήσεις, ενώ κάποιοι μικρομηκάδες ασχολήθηκαν με το θέμα της παιδεραστίας. Στο Φεστιβάλ συμμετείχαν τα παιδιά αρκετών κινηματογραφιστών, όπως ο γιος του Γιώργου Τσεμπερόπουλου, ο ανιψιός του Μ. Καραμαγκιώλη, ο γιος του Αντώνη Καφετζόπουλου, η κόρη του Γιώργου Πανουσόπουλου και της Μπέτυς Λιβανού.
Αρκετοί γνωστοί ηθοποιοί συμμετείχαν σε πολλές ταινίες, κάποιοι μάλιστα διαγωνίστηκαν και ως σκηνοθέτες, ενώ αυξημένη ήταν η συμμετοχή γυναικών σκηνοθετών, και μάλιστα με αξιόλογα δείγματα δουλειάς.
Φέτος δεν ήταν λίγες οι βωβές ταινίες - αναμεσά τους και το «Χαμομήλι» του Νεριτάν Ζιντζιρία που απέσπασε το πρώτο βραβείο. Το 2ο Βραβείο Μυθοπλασίας κέρδισε η ταινία "Τσέλσι - Μπαρτσελόνα". 


Δεν υπάρχουν σχόλια: