AddThis

Share |

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Γεμάτος πλανήτης, άδεια πιάτα



Earth Policy Institute

Μετάφραση Γιάννης Μαστοράκης

Καθώς πέφτει η στάθμη των υπογείων υδάτων, καθώς διαβρώνονται τα καλλιεργήσιμα εδάφη, καθώς αυξάνονται οι κατά τόπους θερμοκρασίες, όλα αυτά καθιστούν πολύ δύσκολη υπόθεση τη διατροφή του  διαρκώς  αυξανόμενου ανθρώπινου πληθυσμού. Ο έλεγχος των καλλιεργήσιμων εδαφών και των υδάτινων πόρων έρχονται  στο κέντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος,  καθώς εντείνεται ο αγώνας για τη διατροφική ασφάλεια.  Με τι θα μοιάζει  η  γεωπολιτική  των τροφίμων σε μια νέα εποχή, όπου θα την χαρακτηρίζει η σπανιότης και ο εθνικισμός των τροφίμων;  Εδώ σας παρουσιάζουμε εν συντομία μερικά από τα  πολλά νέα δεδομένα που υπάρχουν στο βιβλίο μας, προκειμένου να σχηματίσετε μια γνώμη.

     Θα έρθουν  σήμερα στο μεσημεριανό τραπέζι, για να γευματίσουν άλλα 219.000 άτομα επιπλέον,   τα οποία δεν υπήρχαν χθες- Πολλά από αυτά  θα καθίσουν  μπροστά σε άδεια πιάτα…
    Ως αποτέλεσμα της χρόνιας πείνας, το 48%  των παιδιών της Ινδίας έχει λιγότερο από το κανονικό ύψος και βάρος, και πιθανόν το IQ τους  να είναι κατά μέσο όρο 10-15 βαθμούς χαμηλότερο εν σχέσει προς τα παιδιά που διατρέφονται κανονικά.
    Οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται δραματικά. O κατάλογος με τις τιμές των τροφίμων του ΟΗΕ, τον Ιούνιο του 2012 έδειχνε   δύο φορές υψηλότερες τις μέσες τιμές εν σχέσει προς την περίοδο  2002-2004.
    Περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους του πλανήτη μας ζουν σε χώρες, όπου η στάθμη των υπογείων υδάτων  πέφτει συνεχώς.
    Ένα εντυπωσιακά υψηλό ποσοστό  των ωκεάνιων αλιευμάτων, της τάξης του 80%, αλιεύονται στα όρια  ή πέραν των ορίων της βιώσιμης (ανα)παραγωγής τους.
    Ανάμεσα στα έτη 2005 και 2011, οι ποσότητες των δημητριακών που διετέθησαν στις βιομηχανίες των ΗΠΑ για την παραγωγή  βιοντίζελ, τριπλασιάστηκαν από 41.000.000  σε 127.000.000 τόνους – ποσότητες που αντιστοιχούν στο 1/3 της παραγωγής δημητριακών των ΗΠΑ.
    Το 2011 η Κίνα κατανάλωσε 70.000.000 τόνους σόγιας,  από τους οποίους τα  56.000.000  προήρχοντο από εισαγωγές. Όλες αυτές οι ποσότητες σχεδόν χρησιμοποιήθηκαν ως ζωοτροφές.
    Σήμερα, καθώς τα εισοδήματα των κατοίκων των αναπτυσσόμενων χωρών αυξάνονται γρήγορα, υπάρχουν τουλάχιστον 3.000.000.000 άνθρωποι, οι οποίοι ανέρχονται στη διατροφική κλίμακα, καταναλώνοντας πολύ περισσότερες τροφές ζωικού κεφαλαίου και πουλερικών – τροφές που απαιτούν όμως εντατική χρήση  δημητριακών.
    Στοιχεία που αφορούν στην Ινδία, μας δείχνουν ότι 175.000.000 άνθρωποι διατρέφονται με δημητριακά τα οποία παράγονται από υπεραντλούμενα υπόγεια ύδατα.  Ο αντίστοιχος αριθμός στην Κίνα  είναι 130.000.000 άνθρωποι.
    Στην Αιθιοπία, χώρα που αποτελεί τον πρωταρχικό στόχο για κτήσεις γόνιμων εδαφών για γεωργικές καλλιέργειες, παρ` όλο που η χώρα αυτή είναι ένας από τους μεγαλύτερους αποδέκτες   της παγκόσμιας ανθρωπιστικής βοήθειας,  1 acre (=4.047m2)  εδάφους μπορεί να ενοικιαστεί με λιγότερο από $1 ετησίως.
    Οι 464  περιπτώσεις απόκτησης   γαιών το 2010,  που έχουν επίσημα αναγνωριστεί  από την Παγκόσμια Τράπεζα,  συνολικών εκτάσεων 140.000.000 acres – στις περισσότερες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται για την παραγωγή  καλαμποκιού και σιτηρών   με προορισμό τις ΗΠΑ.
    Δεν έχουμε μόνο κακά νέα: 44 χώρες έχουν επιτύχει σταθεροποίηση του πληθυσμού τους λόγω της σταδιακής μείωσης της γονιμότητες  των τελευταίων γενεών τους.

«Σε αυτή την καινούργια  εποχή όπου τα παγκόσμια αποθέματα τροφίμων μειώνονται,  η ικανότητα παραγωγής τροφίμων εξελίσσεται τάχιστα  σε  ένα νέο γεωπολιτικό παράγοντα ισχύος.  Η τροφή είναι το νέο πετρέλαιο. Η γόνιμη γη ο νέος χρυσός» –  Lester R. Brown

Δεν υπάρχουν σχόλια: